Tag Archives: Kimia Pada Kosmetik Video

Kenali Istilah Kimia Pada Kosmetik

410344303-kenali-istilah-kimia-pada-kosmetik

Kenali Istilah Kimia Pada Kosmetik

Sebagian besar wanita mengaku tidak mengenal dan mengetahui fungsi dari bahan kimia yang tertera pada kosmetiknya.

Padahal sangat penting bagi kita untuk mengetahui fungsi bahan kimia tersebut pada kulit. Dengan mengetahui fungsinya, kita tidak akan salah saat memilih kosmetik yang sesuai dengan jenis kulit. Berikut istilah kimia yang banyak tertera pada kosmetik dan Anda harus memahaminya.

– Salicylic Acid

Salicylic Acid juga biasa ditulis Beta hydroxy acid (BHA). Bahan kimia ini diperuntukkan untuk jenis kulit normal dan berminyak. BHA sangat baik untuk mengatasi jerawat dan iritasi kulit. Cara kerja BHA atau salicylic acid ini adalah melalui penetrasi sebum (kandungan minyak pelembab kulit) yang menyumbat pori-pori dan menimbulkan komedo. Hindari menggunakan BHA jika Anda memiliki jenis kulit kering atau sensitif. “Menggunakan BHA secara teratur bisa mengurangi pertumbuhan komedo dan jerawat,” kata Leslie Baumann, profesor dermatologi dari University of Miami, di Amerika Serikat seperti vivanews kutip dari Real Simple, Rabu 7 Oktober 2009.

– Ferulic Acid

Ferulic acid bisa juga ditulis 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid. Ferulic acid sangat cocok untuk kulit kering dan normal. Bahan kimia yang satu ini berfungsi melindungi kulit dari kerusakan dan penuaan. Ferulic acid digunakan untuk menstabilkan vitamin C dan E yang juga terkandung dalam kosmetik, saat digunakan pada kulit. Gabungan ketiganya bisa menjadi pelindung kulit dari sengatan sinar matahari dan menetralisir radikal bebas yang menempel pada kulit.

– Niacinamide

Niacinamide, sering juga ditulis nicotinamide, diperuntukkan bagi Anda yang memiliki kulit kering. Fungsi dari niacinamide sebagai pelindung kulit dari sengatan matahari, iritasi dan penuaan. Cara kerja niacinamide adalah merangsang mikro sirkulasi dan mencegah berkurangnya kandungan air pada kulit. Niacinamide ini memicu produksi ceramide, yang berfungsi merekatkan sel dan mencegah kulit kering.

– Idebenone

Ubiquinone dan coenzyme Q-10 adalah nama lain dari Idebenone. Idebenone ini bisa digunakan pada semua jenis kulit. Fungsinya melindungi kulit dari sinar matahari, iritasi dan penuaan. Idebenone adalah salah satu bahan dengan antioksidan tertinggi yang banyak terdapat pada bahan-bahan kosmetik.

Kimia Pada Kosmetik, Kimia Pada Kosmetik  kesihatan, Kimia Pada Kosmetik  Video, Kimia Pada Kosmetik  video, Kimia Pada Kosmetik malaysia, Senaman Petua Melayu, Kimia Pada Kosmetik  gambar, Kimia Pada Kosmetik  bf1, Kimia Pada Kosmetik foto, Kesihatan malaysia, Kesihatan Melayu, Kesihatan melayu, Kesihatan gambar, Kesihatan cerita, Kesihatan pilihan, Kesihatan kl, Kesihatan bf1, Kesihatan video,Kesihatan foto, Kesihatan malaysia, Kesihatan Melayu, Kesihatan Indon, Kesihatan Indonesia, Kesihatan gambar, Kesihatan cerita, Kesihatan pilihan, Kesihatan kl, Kesihatan bf1, Kesihatan foto, Kesihatan Indon, Kesihatan malaysia, Kesihatan web, Kesihatan kosong, Asia, jasmani,pencegahan, Dunia, foto, pembedahan, penjagaan kulit, operasi, penyakit, gejala, medik, gambar, operasi, organik, kolesterol, berat badan, diet, gim, obesiti, petua, lemak, senaman, keguguran, kanser, Nutrisi, gambar,  senaman,  silat, bf1,